Általános tudnivalók a járványügyi helyzetről és intézkedésekről

2020 elején egy rég nem látott világjárvány indult el Ázsiából, amely csakhamar Európát, így Magyarországot is elérte. Az új koronavírus járvány első hulláma elleni védekezés sikeres volt, ami annak köszönhető, hogy a különleges jogrend adta lehetőséggel élve a kormány és az Operatív Törzs időben, gyorsan és jó döntéseket hozott, a magyar emberek pedig együttműködőek voltak, betartották a szabályokat és az ajánlásokat. A vírus terjedését lelassítottuk ezzel pedig sikerült időt nyerni arra, hogy kiismerjük a vírust és felkészíthessük az egészségügyet a második hullámra. Más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a tömeges megbetegedéseket, a több ezres haláleseteket és azt, hogy betegek tömegei maradjanak ellátatlanul. Június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. A kormány az első hullám tapasztalatai alapján felkészítette az egészségügyet és a nemzeti konzultáció keretében kikérte az emberek véleményét a koronavírus elleni védekezési eszközökről.

A járvány második hulláma ősszel elérte Európát és Magyarországot is. A nemzeti konzultációban az emberek egyértelműen jelezték, hogy amíg lehet, meg kell tartani az ország működőképességét, emellett kijelölték azt is, milyen eszközöket támogatnak. A védekezés, tehát több fronton zajlik, egyszerre kell gondoskodni a leginkább veszélyeztetett idősek biztonságáról, valamint biztosítani kell a gazdaság és az iskolák működését. Ezért a védelmi szabályok betartásának most még nagyobb a jelentősége. A magyar emberek a legnagyobb arányban a maszkviselést támogatták, ezt követte az országhatárok lezárása és a rendezvények korlátozása, majd a távolságtartás, a védekezéshez szükséges eszközök kivitelének korlátozása, az időseknek fenntartott vásárlási sáv, az ingyenes parkolás és a kijárási korlátozás.

Egész Európában és a környező országokban ismét jelentősen emelkedik a fertőzöttek száma. Számos nyugati országban az egészségügy már nem bírja a nyomást. Magyarországon járványügyi készültség van érvényben, az egészségügyet felkészítettük, a kórházak állják a sarat, azonban a járványt megállítani nem lehet, ezért továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. A kormány ezért november 4-től visszaállította a rendkívüli jogrendet, újra kihirdette a veszélyhelyzetet, amit az Országgyűlés 90 napra meghosszabbított. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend – ahogy az első hullám idején, úgy most is - gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedéseket a kormány február 1-ig meghosszabbította, fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. Az Operatív Törzs folyamatosan vizsgálja a védelmi intézkedések hatékonyságát, és azt, hogy szükség van-e további korlátozásokra. A vírustagadás és az álhírek azonban nagyon hátráltatják a védekezést és mások egészségét veszélyeztetik, ezért is fontos a védelmi intézkedések betartása, a maszkviselés és a hiteles forrásból való tájékozódás. Vigyázzunk egymásra, mert minden élet számít! A november 11-én érvénybe lépett új védelmi intézkedések és az azok meghosszabbításáról szóló kormányrendeletek elérhetőek itt: 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről; A Kormány 3/2021. (I. 8.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések alkalmazhatóságának meghosszabbításáról

A koronavírus-járvány megfékezésében csak a hatékony vakcina segíthet. A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen ugyanis védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus okozta fertőzésekre is. Magyarország részt vesz az európai vakcina-kutatási programokban és hazai kutatások is zajlanak. Magyarország eddig 19,7  millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. 

Az első szállítmány a Pfizer-vakcinából érkezett Magyarországra 2020. december 26-án, így a kórházi oltópontokon elkezdődhetett az egészségügyi dolgozók oltása. Kórházi oltópontok elérhetősége: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara 

A Moderna-vakcinából az első szállítmány 2021. január 12-én érkezett Magyarországra.  

Január 7-én megkezdődött az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is. A következő hetekben újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is. A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog!

- Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lépett életbe november 11-től, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amit igazolni szükséges. Az alábbi linken letölthető az igazolás mintája, amely magában foglalja a minimálisan elvárt tartalmi követelményeket. 

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta. A munkáltatói igazolást rendőrségi igazoltatás esetén fel kell mutatni, egyéni vállalkozók saját maguknak is kiállíthatják az igazolást. Kijárási tilalom alól kivételt jelent továbbá az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet. Valamint a kutyasétáltatás is megengedett a lakóhely 500 méteres körzetében.

- A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek – tehát kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban – és november 11-től a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein is. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

- Felfüggesztésre került az idősek vásárlási idősávja, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben. December 12-től időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is. Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték és azzal az Idősügyi Tanács is egyetértett. A vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése. Az időseket arra kérjük, hogy ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz, de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket!

- Minden gyülekezés tilos.

- Általános rendezvénytilalom lép életbe. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális- és sporteseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.

- A családi és magán rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt. 
Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve polgári szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk a házasulók szülei, nagyszülei testvérei valamint gyermekei vehetnek részt. A temetésekesen maximum 50 fő vehet részt.

- A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. Aki nem tartja a szabályokat, nem hordja a maszkot, az nem csak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatja.

- Katonák is segítik a rendőrök és a kórházak munkáját. A katonák részt vesznek a közterületek és a kijárási tilalom szabályainak ellenőrzésében, és 93 kórházban segítik a kórházak működését, hogy csökkentsék az egészségügyi dolgozók leterheltségét. Közreműködnek a kórházi beléptetésben, adminisztrációban, számítástechnikai, anyagmozgatási, raktározási feladatokban. Emellett teljesítik az intézményfertőtlenítési-kérelmeket és részt vesznek a határzár biztosításában.

- Az éttermek, vendéglátóhelyek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

- Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.

- A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket.

- Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett.

- A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.

- Továbbra is fontos az iskolák működésének fenntartása, ezért a téli szünetben takarították az iskolákat, és ahol szükséges, ott a fertőtlenítést a katonák végezték. Az óvodák és általános iskolák január 4-én kinyitottak. Az iskolákban továbbra is marad a testhőmérséklet-mérés. Ha egy óvodában vagy iskolában megjelenik a vírus, az Operatív Törzs dönt arról, hogy szükséges-e rendkívüli szünetet vagy digitális oktatást elrendelni. A helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a digitális oktatásban résztvevő diákok és pedagógusok számára a köznevelésben és a szakképzésben. Erről itt és itt olvashat bővebben.

- A középiskolákban továbbra is fennmarad a digitális oktatás.

- Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre tértek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg.

- A téli szünet utáni, biztonságos iskolakezdés érdekében január 2. és 3-a között az óvodai és iskolai dolgozóknak lehetőségük volt vett részt venni csoportos koronavírus tesztelésen. Az önkéntes és ingyenes koronavírus tesztelésen 20 744 óvodai és iskolai dolgozó vett részt, egy százalékuk koronavírustesztje lett pozitív.

- Decemberben lezárult a célzott csoportos tesztelés 3. köre. Összesen 430 ezer gyorstesztet végeztek a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális, egészségügyi, kormányhivatali és járási hivatali dolgozók körében. A gyorstesztelések a vártnál alacsonyabb részvétel mellett zajlottak, a megjelentek kevesebb mint 2%-a bizonyult pozitívnak. A célzott csoportos tesztelés folytatásának indokoltságáról az Operatív Törzs dönthet. Az egészségügyi és szociális intézmények továbbra is igényelhetik a gyorsteszteket.

- Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a védőtávolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.

- Továbbra is fontos, hogy figyeljünk egymásra, a gyakori és alapos kézmosásra, és ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, akkor hívja háziorvosát! 

- Egyéni felelősség - Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről. 

- November 3-tól újra életbe lépett az ingyenes közterületi parkolás az egész országban. November 23-tól pedig a parkolóházak éjszakai használata is ingyenes.

- Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaságoknak sűríteni szükséges a járatokat munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra.
 
- Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy az utazási kedvezményt igénybe vevő személy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el. 

- A vírus külföldről  történő behurcolásának veszélye miatt július 15-én bizonyos országokat érintően beutazási korlátozások léptek életbe, majd szeptember 1-jei hatályba lépéssel tovább szigorította a Magyarországra történő  beutazást. Főszabály szerint külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig hatósági házi karanténba kell vonulniuk, amelyet csak önköltségükre elvégzett 2 db negatív PCR-laboreredmény esetén lehet feloldani. Az önköltségre végzett PCR-tesztek árát a kormány hatósági árassá tette.

- A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Szintén beléphetnek az ebben a 30 kilométeres sávban élő magyarok is, ha 24 óránál kevesebbet tartózkodtak a szomszédos állam határától számított 30 kilométeres sávban. Az üzleti céllal érkezők bármely állam területéről beléphetnek Magyarországra.   
 
- A külföldiek tranzitáthaladása belépéskor egészségügyi vizsgálatot követően engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel, a belépő rendelkezik a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel, igazolja utazásának célját, célországát, és a célországhoz utazás útvonalán fekvő szomszédos államba a belépése biztosított. A tranzitforgalom csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig.    
 
- Január 6-tól Magyarország ismét fogad az Egyesült Királyság területéről érkező repülőjáratokat. A külföldről hazatérő utasoknak természetesen továbbra is kötelező a hatósági házi karantén.

- Minden koronavírus-gyanús embernél rendelnek a koronavírust kimutató PCR-tesztet. Ezt a háziorvos, a járványügy vagy a kórház rendeli meg és teljesen ingyenes. A növekvő tesztelési igény miatt mobil tesztelő állomások (szűrőbuszok) is szolgálatba álltak, ezeket azok vehetik igénybe, akiknek a háziorvosa korábban vizsgálatot rendelt el. Amennyiben a háziorvos rendeli meg a tesztet, akkor a mintavételt az Országos Mentőszolgálat végzi el, a mintavétel nem sürgősségi beavatkozás. Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretné magát leteszteltetni. 

Továbbra is kiemelten fontos az idősek védelme. Kérjük az időseket, hogy fokozottan figyeljenek magukra, hordjanak maszkot, kerüljék azokat a helyeket, ahol sokan vannak!

- Az egyre növekvő számú koronavírusos beteg folyamatos kórházi  ellátásának biztosítása érdekében november 10-től szinte minden kórházat bevontak a koronavírusos betegek ellátásába, növelik a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak számát és felfüggesztették a halasztható műtéteket. Természetesen a sürgős, életmentő beavatkozásokat  elvégzik, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

- Az idősek és a betegek védelme érdekében látogatási és intézményelhagyási tilalom van érvényben az idősotthonokban és az ország minden szociális intézményében. Valamint teljes körű látogatási tilalom a kórházakban, illetve az ország összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében.

- Az egészségügyi védekezés része, hogy a kormány mindenkinek ingyenesen biztosítja az influenza elleni védőoltást.  Ezt a háziorvostól kell kérni. A koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozóknak különösen fontos, hogy éljenek az ingyenes védőoltás lehetőségével, mert nagy szükség van arra, főképpen a koronavírus-járvány idején, hogy legalább az egyik betegséggel szemben védettek legyenek.

- A kormány célja, hogy a munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is megvédje. Az elmúlt hónapokban több, a magyar családokat, a magyar vállalkozásokat és a gazdaság talpra állását segítő intézkedés született, a kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett, további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.  December 19-én a családok és a vállalkozások érdekében a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett a kormány. A családok és a vállalkozások hitel-visszafizetési moratóriumát fél évvel, július 1-jéig meghosszabbítja a kormány. Kiegészül a bértámogatási program, a most korlátozás alá eső vállalkozások érdekében. A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adója január 1-jétől a felére csökken. A gyermeket nevelő és gyermeket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási kölcsönnel segíti a kormány. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, amely a felújítás végével vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

- Kérjük, hogy aki külföldre utazik, az tájékozódjon a  konzuliszolgalat.kormany.hu  honlapon a célországban aktuális járványügyi helyzetről és utazási korlátozásokról!