MÖSZ Hírek (2021.01.29.)

Munkaviszony igazolása

A munkavállaló a munkaviszony megszűnésével összefüggő igazolásokon túl, vagy azok hiányában az alábbi módokon tudja ellenőrizni és igazolni korábbi munkaviszonyainak fennállását.

TB-kiskönyv

A korábbi munkajogviszonyok könnyen áttekinthetően, időrendben felsorolva szerepelnek az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” elnevezésű nyomtatványban. Az említett igazolvány a gyakorlatban tb-kiskönyv néven ismert.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII.1.) Korm. rendelet 37. § (1) bekezdése értelmében a biztosított az új biztosítási jogviszony létesítésekor átadja a foglalkoztatónak az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” elnevezésű nyomtatványt (tb-kiskönyv). A munkaviszony megszűnésekor a foglalkoztató köteles a munkaviszony megszűnésének tényét bejegyezni az igazolványba és azt a munkaviszony megszűnésének napján átadni a kilépő munkavállalónak. Normál esetben tehát a korábbi munkajogviszonyok az igazolványban szerepelnek.

Ügyfélkapu: Biztosítotti jogviszony lekérdezés

A munkaviszonyok lekérdezésére azonban a személyes ügyfélkapun keresztül is lehetőség van. A https://magyarorszag.hu oldalról elérhető ügyfélkapus bejelentkezést követően az „Összes ügyleírás" alatt a „Biztosítotti jogviszony lekérdezés” választásával a rendszer tovább irányítja az adatokat kezelő https://ugyfelkapu.neak.gov.hu/oepu/keret.jsp oldalra. A lekérdezés alapján a munkavállaló megtekintheti valamennyi korábban bejelentett biztosítási jogviszonyát, és a megjelenő adatok között ellenőrizheti a munkáltató nevét és nyilvántartási számát, a munkaviszony fennállásának időtartamát, valamint a FEOR számot.

A lekérdezés eredménye szükség szerint számítógépre, egyéb adathordozóra lementhető. Amennyiben a valós adatokhoz képest eltérés tapasztalható, annak tényét a munkavállaló a szolgáltatási felületen elektronikus úton azonnal jelezheti.

Nyugdíjbiztosító igazolása

A nyugdíjbiztosítás által nyilvántartott adatokra vonatkozóan a K70 „Kérelem a nyugdíjbiztosítás által nyilvántartott adatokra vonatkozóan” megnevezésű nyomtatvánnyal kérhető meg a munkaviszony igazolás.

A nyomtatvány a Magyar Államkincstár Nyomtatványtár portálján a https://e-ugyintezes.onyf.hu/navigate/ukapunelkulframe.asp linken érhető el. A nyomtatvány kitölthető a honlapról letöltve számítógéppel, illetve kitölthető kinyomtatás után kézzel is.

A kinyomtatott és aláírt űrlapot az alábbi postai címre kell megküldeni: Budapest Főváros Kormányhivatala 1916 Budapest