Cser eltöröltetné a kötelező kamarai tagdíjat

Levélben fordult az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, hogy azonnali hatállyal törölje el az egészségügyi szakdolgozók kötelező kamarai tagdíjfizetését - a levelet az érdekvédők csütörtökön juttatták el az MTI-hez.

Cser Ágnes a dokumentumban azt kifogásolja, hogy a megalakuló Magyar Pedagógus Kar tagjainak nem kell tagdíjat fizetniük, hiszen automatikusan taggá válnak a közoktatásban történő kinevezésükkel, pedig a kar "mint intézmény a feladatában, működésében, kötelező tagságát tekintve rendkívül hasonlít az egészségügyben bevezetett kötelező tagságú kamarákhoz. Az alapvető különbség az, hogy míg a kötelező, azaz alkalmaztatási előfeltételként előírt kötelező kamarai tagság tagdíjfizetési kötelezettséggel jár együtt, addig a kar tagjai tagdíjfizetési kötelezettség nélkül, automatikusan taggá válnak a közoktatásban való alkalmaztatási kinevezésükkel" - írta levelében Cser Ágnes.

Cser Ágnes megjegyzi, hogy az intézmény neve kar, azonban - hasonlóan a köztestületi jellegű kamarákhoz - közfeladatot lát el, a kar működési költségeit pedig a központi költségvetés, az Emberi Erőforrások Minisztériuma elkülönített fejezete biztosítja.

Az EDDSZ vezetője úgy véli, ez indokolatlanul társadalmi igazságtalanságot teremtene, amelynek egyértelmű feloldása érdekében kezdeményezi, hogy Balog Zoltán miniszter soron kívüli módosító törvényjavaslat benyújtásával azonnali hatállyal szüntesse meg az egészségügyi szakdolgozók kötelező kamarai tagdíjfizetését.
Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár kedden jelentette be, hogy megalakul a Magyar Pedagógus Kar, amelynek javaslattevő és véleményformáló szerepe egyaránt lesz. A tagság automatikus lesz az állami és önkormányzati intézményekben dolgozó pedagógusok esetében, és akkor szűnik meg, ha valaki feladja az állását. Különleges kötelezettségeket ugyanakkor a tagság nem ró a pedagógusokra, és tagdíjat sem kell fizetni - ismertette.

Forrás: figyelonet.hu

Címkék: