Egészségügy: már majdnem biztos a béremelés

Az ország 241 egészségügyi intézményében több mint 96 ezer dolgozót érint a szeptember elsejétől januárig visszamenőleges béremelés az egészségügyben. Az erről szóló kormányrendeletet e hét végéig lehet véleményezni.
Az orvosok és ápolók mellett gyakorlatilag az összes kórházban, szak- és háziorvosi rendelőben dolgozó alkalmazott bére emelkedik, beleértve a mentés, a betegszállítás és a vérellátás területén tevékenykedőket is.

A műszaki-gazdasági területen dolgozó mintegy 23 ezer ember – adminisztrátorok, karbantartók, informatikusok, munkaügyisek stb. – viszont idén is kimaradnak a fizetésemelésből, holott az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) szerint legalább 10 százalékkal meg kellene emelni a fizetésüket ahhoz, hogy ne fokozódjon a szakemberhiány ezen a területen is az egészségügyi intézményekben.
Az egyes egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók illetmény- vagy bérnövelésének, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló kormányrendelet szerint a visszamenőleges béremelés fedezetét az intézményeknek meg kell igényelniük a fenntartó GYEMSZI-n keresztül a finanszírozó egészségbiztosítótól.

A jogszabály-tervezethez készült hatásvizsgálati lap szerint az intézkedés végrehajtásához szükséges költségvetési forrás az Egészségbiztorsítási Alap költségvetésében rendelkezésre áll. Ez – ugyancsak a hatásvizsgálati lap szerint – valamivel több, mint 21 milliárd forint. Ebből a korábbi bejelentések szerint az általános orvosok és rezidensek havi bruttó 10 ezer forintot, a szakorvosok bruttó 40 ezer forintot kapnak. Az egyéb felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi szakemberek (pszichológusok, logopédusok, vegyészek, biológusok) alapbére ugyancsak havi bruttó 10 ezer forinttal emelkedik. A legnagyobb, havi bruttó 75 820 forintos béremelésnek a klinikai gyógyszerészek örülhetnek. A szakdolgozók közül a diplomások bruttó 35-41 ezer, a középfokú végzettségűek bruttó tízezer forinttal többet vihetnek haza.


Forrás: vg.hu