A koronavírussal és a járvánnyal kapcsolatos tévhitek cáfolata

Javaslatok egészségügyi szakembereknek

A Political Capital kutatást végzett és felmérte a koronavírussal, valamint a járvánnyal kapcsolatos, a magyar nyilvánosságban megjelenő leggyakoribb tévhiteket és összeesküvés-elméleteket.

Magyarországon 2021 elejére egyértelműen növekedett az oltást támogatók aránya, a járványügyi intézkedések hatékonyságát ugyanakkor továbbra is aláássák a különféle összeesküvés-elméletek és oltásszkeptikus csoportok. Ez a kisokos az egészségügyi szak-emberek – háziorvosok, virológusok, egészségügyi kommunikációs szakemberek – számára készült, abból a célból, hogy segítsen a fő járvány- és vakcina-szkeptikus álhírek és hiedelmek elleni sikeres fellépésben.

A témában releváns szakirodalom és a kutatás adatai alapján egy egészségügyi szakembereknek szóló kommunikációs ajánlóban foglalták össze a járványügyi álhírekkel szembeni fellépés lehetséges stratégiáját, amely a vakcina-szkeptikusok sikeres megszólításán, a leggyakoribb tévhitek hatásos cáfolatán, továbbá a megbízhatatlan információforrások kiszűrésén alapul.

A Political Capital az Open Information Partnership segítségével végzett kutatásában 2020 júniusa és decembere között felmérte a koronavírussal és a járvánnyal kapcsolatos, a magyar nyilvánosságban megjelenő leggyakoribb tévhiteket és összeesküvés-elméleteket a Counter-disinformation Communication Strategies in the Second Wave of the Pandemic in Hungary című projekt keretében.

A témában releváns szakirodalom és a kutatás adatai alapján egy egészségügyi szakembereknek szóló kommunikációs ajánlóban foglaltuk össze a járványügyi álhírekkel szembeni fellépés lehetséges stratégiáját, amely a vakcina-szkeptikusok sikeres megszólításán, a leggyakoribb tévhitek hatásos cáfolatán, továbbá a megbízhatatlan információforrások kiszűrésén alapul.

Az egészségügyi szakembereknek szóló kommunikációs útmutató a koronavírus tévhitekről és cáfolatukról itt érhető el.

Az oltásszkeptikus mozgalmak és nézetek társadalmi kontextusát bemutató írás az Az álhírek ellen senki nincs beoltva címmel itt olvasható el.

A járványról és vakcinákról szóló három meghatározó állítás cáfolatát bemutató infografika innen tölthető le (1, 2, 3).