LEZÁRULHAT A SÜRGŐSSÉGIK ELLENŐRZÉSE

AZ ÁSZ KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSSAL KÉRTE KI A BETEGEK VÉLEMÉNYÉT

A sürgősségi betegellátás az egyik legfontosabb része a hazai egészségügynek, az Állami Számvevőszék már csak ezért is igyekszik mielőbb lezárni a terület ellenőrzését – nyilatkozta lapunknak a szervezet tervezési vezetője. Salamon Ildikótól megtudtuk, hogy a vizsgálatsorozat kezdeti feladatait már elvégezték, az ellenőrzés idén lezárulhat. Újdonság, hogy az Állami Számvevőszék az állampolgárok véleményét is kikérte: a reprezentatív közvélemény-kutatás eredményeit a jelentésben hozzák nyilvánosságra.

Tavaly ősszel fogott hozzá az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a sürgősségi – ahogyan az ÁSZ nevezi, vészhelyzeti – ellátás ellenőrzéséhez. – Első lépésként adatokat kértünk az Emberi Erőforrások Minisztériumától, az Országos Mentőszolgálattól és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől is.

A beérkezett információk alapján elkészültek a számvevői munkaanyagok, ezután kezdődhet a jelentéstervezet összeállítása – mondta el kérdésünkre az ÁSZ tervezési vezetője.
Salamon Ildikó kifejtette: a számvevőszék több fontos kérdést is megvizsgál. A sürgősségi betegellátás fejlesztése régóta helyet kap az egészségügyi ágazat hosszú távú fejlesztési programjaiban, így az ÁSZ egyebek mellett arra keresi a választ, hogy az elképzeléseket a 2015-től 2017-ig tartó időszakban átültették-e a gyakorlatba, s a változtatások meghozták-e a várt eredményt.

– Lényeges kérdés például, hogy a miniszter nyomon követte-e, miként működik a sürgősségi ellátás rendszere, értékelte-e az eredményeket, s ellenőrizte-e a kitűzött célok megvalósulását – mondta Salamon Ildikó.

– Emellett – folytatta – az is lényeges, hogy az ellátás különféle feladatait teljesítő szervezetek eleget tettek-e kötelezettségeiknek, betartották-e a munkájukat meghatározó jogszabályokat.

Újdonságnak mondható, hogy a számvevőszék az állami szervezetek gyakorlata mellett az érintettek, vagyis a betegek véleményére, tapasztalataira is kíváncsi volt. – Reprezentatív közvélemény-kutatást készíttettünk a témában – mondta Salamon Ildikó, hozzátéve: a kutatás összegző tapasztalatait az ellenőrzés lezárásakor, a számvevőszéki jelentésben teszi közzé az ÁSZ.

A tervezési vezető a vizsgálat megkezdésének okairól szólva arról beszélt: minden állampolgár alapvető joga, hogy megfelelő színvonalú sürgősségi ellátást garantáljon neki a közpénzből működő egészségügy.

Az ÁSZ azt vizsgálja, hogy ez a jog maradéktalanul érvényre jut-e. Hozzátette: alapelvárás, hogy az emberek – éljenek bárhol is az országban – azonos eséllyel és azonos időn belül jussanak megfelelő minőségű egészségügyi ellátáshoz.

A sürgősségi ellátás ellenőrzése kapcsán megemlíthető, hogy az Állami Számvevőszék az elmúlt években több alkalommal vizsgálta meg különböző egészségügyi intézmények gazdálkodását: a térségi járóbeteg-ellátó intézmények mellett számos kórház ellenőrzésére is sor kerítettek.

Az ÁSZ közlése szerint valamennyi korábbi ellenőrzés célja az volt, hogy az egészségügyi intézmények gazdálkodása szabályszerű legyen, ami pozitív hatást gyakorolhat a szakmai feladatellátásra is.

Forrás: magyaridok.hu