MATOLCSY GYÖRGY BEMUTATTA AZ MNB VERSENYKÉPESSÉGI PROGRAMJÁT AZ MKIK 2019. ÉVI GAZDASÁGI ÉVNYITÓJÁN

Budapest, 2019. február 27. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke bemutatta az MNB Versenyképességi Programját a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019. február 27-én megrendezett Gazdasági Évnyitó fórumán.

Matolcsy György előadásában kifejtette, hogy Magyarország a 2010 utáni eredményes reformoknak köszönhetően az Európai Unió egyik növekedési motorjává vált, azonban a hosszú távon is sikeres gazdasági felzárkózáshoz versenyképességi fordulatra van szükség. E cél eléréshez a Magyar Nemzeti Bank a Versenyképességi programjában 12 területen 330 olyan lépést javasol, amelyek segítik az országban rejlő növekedési képesség teljes kibontakozását és fenntartását.

A 12 terület egyike az egészségügy: „8. Egészséges társadalom” címmel. Az itt megjelölt fő cél: 64 év alatti egészségben várható élettartam.

A program a fő cél eléréséhez szükséges intézkedéseket 39 pontban foglalja össze. A javasolt intézkedési pontok egyike a „(12) Mentési rendszer elősegítése”, melyet az alábbiakban szó szerint közlünk:

„(12) Mentési rendszer erősítése: 
a megfelelő módon működő mentési rendszer rendkívül lényeges része az egészségügyi rendszernek, hiszen a legkritikusabb esetekben a mentők kerülnek először kapcsolatba a betegekkel. Az időben elvégzett beavatkozások növelik a túlélési esélyeket, illetve jelentős megtakarításokat eredményezhetnek a betegek későbbi kezelései során. Az elmúlt évek fejlesztései (például a központi mentésirányítási rendszer bevezetése, GPS alapú kiérkezési időmérés) ellenére az Országos Mentőszolgálat adatai alapján 2017-ben a mentők csak az esetek 65 százalékában tudtak a célként megjelölt 15 percen belül kiérkezni a helyszínre (OMSZ, 2018).

Annak érdekében, hogy csökkenjenek a kiérkezési idők és a területi különbségek (például Pest megyében 50 százalék alatt volt a 15 percen belüli kiérkezési arány) javasoljuk 
- a dolgozói létszám növelését, 
- egy minden dolgozóra kiterjedő bérfejlesztés megvalósítását, 
- az eszközpark folyamatos megújításához és karbantartásához szükséges források biztosítását, valamint 
- a mentőállomások felújítását. 

A mentési rendszer fejlesztése hozzájárulhat a sürgősségi ellátóhelyek leterheltségének csökkentéséhez is.”

Versenyképességi program 330 pontban
(8. Egészséges társadalom fejezet 126-151. oldal, a (12) Mentési rendszer elősegítése 133. oldal)