A mentés prioritás

Csató Gábor: A kormány döntése értelmében az idén újabb 25 mentőállomás felújításának, építésének előkészületei kezdődhetnek meg

Összesen harmincegy új mentőállomás épült az országban 2010 óta, valamint ezzel párhuzamosan nyolc úgynevezett Mentési Pontot hoztunk létre, de emellett 104 régebbi építésű mentőállomást is felújítottunk, dinamizáltunk – tájékoztatta lapunkat Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, akit a közelgő országos mentősnap alkalmából kértünk fel arra, hogy összegezze a legfrissebb eredményeket, illetve vázolja, milyen körülmények között dolgoznak ma a mentősök. Mint mondta, a dinamizálás célja elsősorban a kivonulási idő csökkentése volt, a mentőállomásoknál motorizált garázskapukat építettek be, és az épületek energetikai korszerűsítését is elvégezték.

A fejlesztések másik célja az volt, hogy a mentőállomások eddigi funkcióit a korábbinál jobban és hatékonyabban kihasználhassák, aminek elsősorban a betegek látják a hasznát, viszont a mentődolgozók munkáját is megkönnyíti. Ennek a pozitív hatásait már tapasztalhatják.
Csató Gábor felhívta a figyelmet arra is, hogy nem mellékes szempont ilyenkor az üzemeltetési költségek csökkentése sem: ennek érdekében megtörtént a nyílászárók részleges cseréjére, hőszigetelést kaptak az épületek, de a fűtési- és melegvíz rendszert például napkollektorral, vagyis a legmodernebb technológiával szerelték fel.

A főigazgató hangsúlyozta, a munkát ezzel még korántsem tekinti lezártnak, sőt, a kormány döntése értelmében az idén újabb 25 mentőállomás felújításának, építésének előkészületei kezdődhetnek meg. Minderre azért van lehetőség, mert az Országos Mentőszolgálat fejlesztését a kormány prioritásként kezeli – mondta a Magyar Hírlapnak Csató Gábor.

Megkerülhetetlen kérdés a mentődolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének erősítése, ami a főigazgató szerint most is folyamatosan zajlik, s mint lapunknak elmondta, Nagy Anikóval, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkárával teljes egyetértésben dolgoznak a hivatás társadalmi elismertségének javításán. Ami szépen jelzi azt is, hogy az államtitkárság felkarolta ezt a kérdést, és kész a helyzet mielőbbi rendezésére – tette hozzá. Csató példaként említette a béremeléseket, valamint a szakmai munka és fejlődés támogatását, de mivel ennek számtalan összetevője van, az anyagi és erkölcsi megbecsülés tárgykörébe sorolható az is, hogy például prémium minőségű munkaruhával látják el a bajtársaikat.

A főigazgató különösen fontosnak tartja, hogy a kormány támogatásának köszönhetően többlépcsős béremelés zajlik az Országos Mentőszolgálatnál. Ez a folyamat a 2016-os, átlagosan 26,5 százalékos béremelkedéssel kezdődött, majd tavaly novemberben következett az újabb lépcsőfok, amikor 12 százalékkal emelkedtek az fizetések. Az idén előbb januártól átlagosan 10 százalékkal, majd újabb százalékkal nőtt a mentősök bére, ami azt jelenti, hogy 2018 végére átlagosan 67 százalékkal keresnek majd többet a mentődolgozók, mint 2016 elején. Ez Csató Gábor értékelése szerint hosszú távra, vagyis évtizedekre visszatekintve is egyedülálló a magyar egészségügyben.

A másik fontos dolog – folytatta a főigazgató – a járműpark állapota. Mint mondta, az Országos Mentőszolgálatnak 2017-ben kormányzati forrásból 193 mentőautó beszerzésére nyílt lehetősége. Az új autók folyamatosan érkeztek és álltak szolgálatba mentőállomásainkon – fogalmazott Csató Gábor. Újabb 117 új mentőautót tudunk vásárolni 2018-ban, s ezzel együtt már eléri majd a 793-at a 2010 óta vásárolt mentőautók száma. Ez azt jelenti, hogy a futó kocsik mindegyike új, korszerű jármű lesz, hét évesnél idősebb mentőautó csak a tartalékállományban fog szerepelni – hangsúlyozta a lapunknak adott nyilatkozatában Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.