Székesfehérvár - Kiváló eredményt értek el egy Cipruson rendezett nemzetközi versenyen a megyei mentősök

A csapat (balról): Klupács Péter, Ferenczi Tamás Krisztián mentő szakápolók, Gara Edit doktornő és Szakasits Zsolt mentőtiszt
(Fotó: Koppán Viktor)

Majdnem húsz órán át tartott az EMS Cyprus Aphrodite Rally elnevezésű mentőverseny, amelyen a négytagú magyar, egészen pontosan Fejér megyei csapat – a húsz között – a második helyen végzett. A Gara Edit, Ferenczi Tamás Krisztián, Klupács Péter, Szakasits Zsolt összeállítású egység többször végzett újraélesztést – persze mindig más és más körülmények között, mentettek búvárt és autóbalesetet szenvedett várandóst, kígyómarta sérültet, jártak családi erőszak helyszínén és dolgoztak egy vitorlás szűk kabinjában rosszulléttel küzdő beteggel is. A szimulált szituációkban a szereplők igen élethűen adták elő a történteket, ezzel segítve a mentőket, akiknek munkáját minden egyes állomáson komoly szaktekintélyekből álló zsűri figyelte – árgus szemekkel.

Tíz perc – állomásonként ennyit kaptak a csapatok arra, hogy ellássák, adott esetben megmentsék az életét azoknak, akiket a helyszínen találtak. Banánföldön dolgozó szívbeteget például, akit újraélesztettek, ahogyan kicsivel később a balesetet szenvedett búvárt is. Közben persze kezelni kell tudni a sérülthöz közeledő két részeget is, akik minden áron segíteni szeretnének, vagy épp le kell fegyverezni a városi rendőrfőnököt, akinek a feleségét felakasztva találják a mentők, és akinek nem mellesleg szívrohama is van. Talán a bevezetőből is látszik: az Aphrodite Rally mentőverseny szervezőinek igen gazdag a képzelőereje, ha arról van szó, hogy próbára tegyék a résztvevők tudását, reakcióidejét, improvizálóképességét.

– Ezt és az ehhez hasonló versenyeket kifejezetten azért rendezik, hogy a szervezők – és a versenyzők is – tanuljanak egymástól, hogy lássák, ki milyen technikával, milyen módszerekkel dolgozik – mondja Klupács Péter mentő szakápoló, aki már tíz éve jár ilyen megmérettetésekre. A rally mentőversenyek „őshazája” Csehország, onnan indult az ötlet, az ottanit minden évben megrendezik – említi. Cipruson sem először volt verseny: most is jól szervezett, jó hangulatú, de komoly kihívást jelentő feladatokkal.

– A helyszíneken a szereplők, a szituációk abszolút élethűek: részeg kötözködik, akinek sápadtnak kell lenni, az sápadt, akibe sztori szerint karó állt, annak ott az oldalában a karó, és a sem angolul, sem görögül, sem más nyelven nem kommunikáló, amúgy „tébécés” kislányt sem lehetett szóra bírni – meséli a fiatal Gara Edit doktornő.

– Utóbbinál kizárólag a tünetek alapján sikerült gyorsan megállapítanunk, hogy fertőző beteg, ezért kell a szájmaszk – mert ennek a meglétét is pontozták például, ahogyan szinte minden egyes lépést, mozdulatot a helyszíneken, azt, hogy milyen gyorsan, milyen technikával tesszük, amit kell, mennyire vagyunk birtokában a legújabb ajánlásoknak, vagy hogy milyen gyógyszereket alkalmazunk, de azt is, hogy kérjük-e a társszervek, például a tűzoltók segítségét. A bírók mind komoly, elismert szakemberek a maguk területén, akik egységes szempontok alapján kidolgozott pontrendszer szerint értékelik a versenyző csapatok teljesítményét. Ami – egyáltalán nem mellesleg – azért is tiszteletre méltó, mert a verseny húsz órán át tartott:

– Este nyolc órakor, az eligazítás, a helyszínek megközelítését segítő leírások kiosztása után indultunk, és másnap délután háromkor értünk célba – veszi számba az időpontokat, a helyszíneket Ferenczi Tamás Krisztián.

– Volt, ahová gyalog, máshova mentőautóval jutottunk el, egy-egy állomás között 20-30 percnyi időnk volt, a helyszínen tíz perc a megoldásra.

– A végén már nem voltunk nagyon fittek – jegyzi meg Szakasits Zsolt, akinek pedig Péterrel együtt fizikai erejét is be kellett vetnie, amikor „lefegyverezték” a rendőrfőnököt.

– A leírásból tudtuk, hogy rendőr, lehet nála fegyver is. Próbáltuk megnyugtatni, aztán egyszerre „vetettük rá” magunkat... Ez a szituáció amúgy jól jellemezi az egész verseny lényegét: nem csupán az fontos ugyanis, hogy szakmailag minden szempontból kiválót nyújtson egy csapat, hanem hogy akár egy szemvillanásból is tudják, mi következik. A mi csapatunk ezen a téren is kiemelkedő – néznek egymásra a négyek. És az eredményt látva ebben egészen biztosak lehetünk. A hétköznapokon is.

Forrás: http://feol.hu/hirek/a-legjobbak-kozott-1576472