Szócska: egységesíteni kellett az egészségügyi intézményeket

A hatékonyabb intézményi működés érdekében egységesíteni kellett a kórházak működési formáit – mondta az egészségügyért felelős államtitkár

A Magyar Kórházszövetség kongresszusán felszólaló Szócska Miklós hangsúlyozta, hogy a gazdasági válságból csak "aprómunkával" lehet kikerülni, ennek a munkának a közepén tartanak, de ennek egyik jelentős része a kórházak állami fenntartásba vétele és költségvetési intézménnyé alakítása. "Sikeres lesz az intézményi integráció" – jelentette ki az államtitkár.

Mint mondta, a rendszerváltás után számos "kitörési kísérlet" volt arra, hogy az egészségügyi intézmények különböző társasági formát válasszanak, azonban ezek nem voltak hatékonyabbak.

Az államtitkár megerősítette azt a csütörtöki bejelentést, hogy lesz béremelés az egészségügyben idén is, azonban "holnapra" nem tudott életpályamodellt ígérni. Úgy vélte azonban, az, hogy a gazdasági társasági forma helyett költségvetési intézményként működnek tovább a kórházak, és ezzel együtt a munkavállalók közalkalmazotti státuszt kaptak, egyfajta motivációt jelenthet a számukra.

Az uniós fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, az uniós forrásokat hatékonyabban kell felhasználni, de lesz fejlesztési pénz az egészségügyben. Szócska Miklós beszélt az ágazatot átszövő és "kiszolgáló" informatikai rendszerről.

Jelenleg az adatbázisok letisztázása, összehangolása, néhány területen a rendszer kiépítése történik. Mint fogalmazott, "nem híve" az ad hoc jelleggel létrehozott és soha nem használt adatbázisoknak, azoknak egységesnek (az ágazatot lefedőnek), naprakésznek kell lenniük, akár a sürgősségi ügyeleti rendszerre, akár a várólistákra vagy a különböző betegségekkel kapcsolatos regiszterre vonatkoznak.

Kérdés kapcsán az államtitkár utalt arra, hogy a tervek szerint átalakítják majd az alapellátási ügyeleti rendszert, de lesznek változások a kórházi ügyeleti rendben is. Kifejtette továbbá, hogy egyes hírekkel ellentétben nem kívánnak puhítani a nemdohányzók védelméről szóló törvényen, hiszen a lakosság 90 százaléka egyetértett a dohányzási tilalom, illetve szigorítás bevezetésével, és a dohányosok 60 százaléka is jónak ítélte a területen hozott intézkedéseket.

A népegészségügyi termékadóval kapcsolatban Szócska Miklós azt mondta, a rendelet hatására a gyártók csökkentették vagy teljesen kivonták a cukrot és egyéb káros összetevőt termékeikből.

Az államtitkár beszélt még a védőnői szűrőprogramról, amelynek keretében elindult az ötezer lakos alatti településeken a védőnők által végzett méhnyakrákszűrés, és – mint fogalmazott – szeretné "felpörgetni" a szervezett emlőszűrést.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke hozzászólásában a várólistaadatokkal kapcsolatban kifejtette: nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy egyes beavatkozásokra 400-800 napot kell várni. Úgy vélte, ez ellen össze kell fogni a betegek érdekében. "Nem kötelező a végtelenségig elfogadni azt, hogy egyes emberek ebben az országban financiális okokból nyomorodnak meg, illetve lesznek meggyógyíthatatlanok" – fogalmazott.

Mint mondta, a várólisták rövidítése politikai kérdés, ebben a kormányt és a parlamentet kell meggyőzni, mert a jelenlegi helyzet tarthatatlan.

Szócska Miklós erre reagálva úgy fogalmazott, "nem veszi fel a politikai kommunikációs kesztyűt", de megerősítette: dolgoznak azon, hogy a várólisták rövidebbek legyenek, és lesz megoldás.

Az ellátás financiális részét illetően úgy válaszolt a kamara elnökének, hogy köztestületi elnökként fel kellene tennie azt a kérdést, mennyire etikus az, hogy egyes orvosok pénzért operálnak várólistás betegeket. "Itt vannak a financiális kérdések" – fogalmazott az államtitkár.


Forrás: nol.hu