Szócska: Van fedezet béremelésre, és "tetőznek" a fejlesztések

Megvan a fedezete a béremelések folytatásának, többet kap az Országos Mentőszolgálat és a sürgősségi, illetve az alapellátás - jelentette ki Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a parlament szakbizottsága előtt.

A jövő évi egészségügyi költségvetés tervezetében van növekmény az ideihez képest - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a parlament szakbizottságának hétfői ülésén, amelyen a testület általános vitára alkalmasnak találta a jövő évi büdzsé tervezetét. Példaként említette, megvan a fedezete a béremelések folytatásának, többet kap az Országos Mentőszolgálat és a sürgősségi, illetve az alapellátás. Mint az államtitkár fogalmazott, jövőre "tetőznek" az uniós fejlesztési források, a támogatási szerződések aláírása folyamatos.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2010-ben, amikor átvették a tárcát, a válságkezelés volt az elsődleges cél, és azóta hatalmas lépéseket tettek az ágazatban. A kórházadóssággal kapcsolatban elmondta, továbbra is folyamatosak az egyeztetések az intézményekkel, és elindultak a központi közbeszerzési programok, amelyek jelentősen csökkentik a kórházak kiadásait.

Tóbiás Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője az ülésen az egészségügyre vonatkozó keretszámokat ismertetve elmondta, 2014-ben az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) kiadási és bevételi főösszege 1884 milliárd forint. A főosztályvezető közölte, jövőre 157 milliárd forint bevételre számítanak egészségügyi hozzájárulásból, illetve szociális hozzájárulási adóból is részesedik az E-Alap, ennek összege a tervek szerint 78 milliárd forint.

Tóbiás Tamás ismertetése szerint emelkedik a nem biztosítottak, illetve a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozók által fizetett egyéni egészségügyi szolgáltatási járulék összege, az idei havi 6660 forintról 6810 forintra. A gyógyszergyártói befizetésekből 56 milliárd, a népegészségügyi adóból pedig 19 milliárd forintot várnak jövőre.

Az E-Alap kiadási oldalának tételeit ismertetve elmondta, hogy a természetbeni ellátásokra 1300 milliárd forint a terv, és van fedezet az egészségügyi jövedelemkiegészítésekre is. Erre 12,8 milliárd forintot szánnak jövőre. Hangsúlyozta, hárommilliárd forinttal többet kap az Országos Mentőszolgálat, a jövő évi előirányzat 32,2 milliárd forint; 294 milliárd lesz a jövő évi gyógyszerkassza, valamint nyolcmilliárddal több jut gyógyászati segédeszközökre.

Gyenes Géza, a bizottság jobbikos alelnöke szerint több fontos cél és azok finanszírozása maradt ki a jövő évi büdzséből. Szerinte nincs meg a jövő évi tervezetben a megkezdett béremelés folytatására szánt pénz, nincs fedezet az egészségügyi intézményekben műszaki-technikai munkakörben foglalkoztatottak béremelésére és a kórházi adósság rendezésére. Véleménye szerint meg kell oldani az évekkel ezelőtt befagyasztott ügyeleti díjak kérdését is.

Úgy véli, a jövő évi ágazati költségvetés csak a jelenlegi állapotokat tartja fenn. Ezzel szemben párttársa, Kiss Sándor dicsérte a büdzsétervezetet. Mint mondta, a szűk keretek között a kormány jó munkát végzett. Ugyanakkor megjegyezte, még mindig nem kezeli prioritásként az ágazatot a kormány. Szerinte például meg kellene oldani a szakdolgozói továbbképzés finanszírozását, vagy legalábbis valamiféle hozzájárulást nyújtani, hogy ne saját pénzből kelljen a munkavállalóknak a továbbképzéseket finanszírozniuk.

Garai István MSZP-s képviselő szerint "vannak előremutató lépések" a költségvetésben, a politikus azonban kevesellte a népegészségügyi programokra szánt összeget.

Zombor Gábor fideszes képviselő gratulált az államtitkárságnak, hogy "sikeresen képviselte az ágazat érdekeit", hozzátéve: a népegészségügy területén is elindult egyfajta szemléletváltozás. A kórházadósság kérdésében szerinte olyan helyzetet kell teremteni, hogy ne halmozódhassanak fel újra a beszállítói tartozások. Ezen a véleményen volt Horváth Zoltán fideszes képviselő is, aki megjegyezte, 2014-nek az egyik nyertese az egészségügy.

Az egészségügyi bizottság 16 igen, három nem szavazat és két tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta a jövő évi költségvetés tervezetét.

Forrás: nol.hu