hirek

Csak a veszélyhelyzet vége után kötne új munkaszerződéseket az orvosokkal a kormány

Levélben tájékoztatta a Magyar Orvosi Kamarát és a parlamenti frakciók vezetőit a velük lefolytatott múlt keddi egyeztetés eredményeiről Pintér Sándor belügyminiszter, akit a héten neveztek ki az állami egészségügyi intézményrendszer élére, legalábbis a veszélyhelyzet végéig.

Gulyás: még bőven vannak kapacitások az egészségügyben

Gondolkodhatnak 2021. április elsejéig

Kérdésekre válaszolva beszélt arról is, hogy az egészségügyben dolgozóknak (az év vége helyett, ahogy a még hatályos törvényben szerepel, miszerint ez év december 31-ig meg kell kötni az új munkaszerződéseket) elegendő 2021. április 1-jéig nyilatkozniuk arról, hogy elfogadják-e az új szolgálati jogviszonyt, és addig is, 2021. január elsejétől a megemelt fizetést kapják - méltányosnak és korrektnek minősítette a szabályozást Gulyás Gergely, utalva a hálapénz kivezetésére.

Jogviszonyváltás

Ma 00:00 órakor lépett hatályba az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény. A törvény hatályba lépett rendelkezései a 2020. november 18. és 2020. december 31. között alkalmazandó átmeneti szabályokat tartalmazzák. Az egészségügyi jogállásról szóló törvény vitatott részeinek rendezésére az elterjedt véleménnyel ellentétben van még idő, mert mint a hatályos jogszabályok tárában látható, annak csak néhány átmeneti szabálya lépett hatályba november 18-án, szerdán 00 órakor. A lényeg csak 2021.

INGYEN UTAZHATNAK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK ÉS A VÉDEKEZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK

„Nemcsak az egészségügyi dolgozók, hanem a védekezésben részt vevő, orvos- és egészségtudományi hallgatók is térítésmentesen használhatják országszerte a közösségi közlekedési eszközöket” – jelentette be Schanda Tamás közösségimédia-oldalán

Anyagilag is nő az orvosok és az ápolók megbecsülése

Egész Európában romlik a járványhelyzet, egyre több a kórházi ellátást igénylő beteg, és minden egyes nappal egyre több a teher a kórházi dolgozókon. Kitartásukat, áldozatos munkájukat ezúttal is köszönjük. Emellett fontosnak tartjuk, hogy a járvány idején is, anyagilag is nő az orvosok és az ápolók megbecsülése.

Folytatódtak a tárgyalások az EMMI-vel

Ismét tárgyalóasztalhoz ültek az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ), valamint a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) ágazati reprezentatív szakszervezet képviselői. Az EMMI-t Dr. Latorcai Csaba közigazgatási és Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, az MSZ EDDSZ-t Cser Ágnes, a MÖSZ-t pedig Toma Lajos elnökök képviselték.

Egy kis (jogi) sziporka a Kúria ítéletéből – avagy mit nyert a MOMSZ?

A MOMSZ által– a kollektív szerződés érvénytelenségének megállapítása iránt - indított ügyben a szerződésmódosítás és az új szerződés megkötésének megkülönböztetése, jogi relevanciája (jelentősége) azért merült fel, mert az Mt. maga is megkülönbözteti a két tényállást a kollektív szerződések tekintetében.

Oldalak