Szócska: emberierőforrás-stratégia készül az egészségügyben

Az államtitkár szerint nem egyszerűen a bérekről, hanem egy hosszútávú stratégia kidolgozásáról kezdődött egyeztetés az ágazat vezetői és a szakma képviselői között.

Szócska Miklós a budapesti találkozó után kifejtette: az egyeztetésen összegyűjtötték, hogy miként lehetne a problémákat kezelni és melyek a lehetséges kitörési irányok. Ezután március 14-éig várják a szakmai szervezetek részletesebb javaslatait.

A tervek szerint az egyeztetésekkel április közepére jutnak el addig, hogy egy emberierőforrás-keretbe ágyazva, szakmai programokkal megfeleltetve teszik meg a béremelési javaslatot - mondta Szócska Miklós, megjegyezve, hogy a következő találkozót március végére tervezik, folyamatosak lesznek az egyeztetések.

Az államtitkár elmondta, a csütörtöki - több mint kétórás - indulóbeszélgetésen a szakmai szervezetek mindannyian kiemelték, hogy a bérek rendezésekor azoknak a csoportoknak - például a diplomás ápolóknak - kell prioritást adni, amelyek az előző körben aránytalanul keveset kaptak.

Szócska Miklós emellett azt hangsúlyozta, az államtitkárságnak az is feladata, hogy a háziorvosi területen az utánpótlásgondokat megoldják, a fiatalokat Magyarországon tartsák, a külföldön élő magyar vendégmunkásokat pedig minél előbb hazahozzák. Mint kiemelte, olyan javaslatokat várnak, amelyek az egészségpolitikai problémák kezelését is lehetővé teszik.

Közölte: az egészségügyre fordítható többletforrások az idén a cigaretta és az alkohol jövedéki adójának emeléséből állnak rendelkezésre. Ebből körülbelül a tavalyival megegyező, mintegy 30 milliárd forintos forrással számolnak - tette hozzá.

Szócska Miklós kiemelte, hogy a szakmai szervezetek képviselőivel az előző bérrendezések tapasztalatait is megbeszélték. Kiderült, hogy - egy felmérés szerint - az emelés 97 százalékban nem jutott el a védőnői praxisokba, hanem elakadt az önkormányzatoknál. Így most arról is tárgyaltak: az idén olyan garanciális elemeket kell beépíteni a szabályozásba, hogy ez ne történhessen meg.

 

Híradó