Kormányzati segítség a közszférában dolgozó devizahiteleseknek

A kormány a végtörlesztésnél kedvezõbb kondíciójú, állami kamattámogatással kiegészített árfolyamgát rögzítését biztosítja a közszférában dolgozóknak - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivõ pénteken.
Giró-Szász András elmondta, a kormány az elmúlt bő másfél évben sorra hozta az intézkedéseket a lakáshiteleseket megsegítésére, mivel az ország gazdasági sebezhetőségének egyik fontos kérdése a devizakitettség.
A kormányszóvivő kifejtette, hogy a deviza alapú lakáshitelek problémája a közszférában dolgozókat ugyanúgy érinti, mint a piaci szféra munkavállalóit, és a kormány, mint minden munkaadó, elkötelezett a munkavállalói megsegítésében. Ezért a kormány pénteki ülésén döntött arról, hogy a közszférában dolgozók devizahitelének havi törlesztését elősegítő konstrukciót biztosít számukra. A dolgozóknak a végtörlesztésnél kedvezőbb kondíciójú, állami kamattámogatással kiegészített árfolyamgát rögzítését ajánlják fel – tette hozzá.
A havi törlesztő részletek pontos megállapításához szükséges - a Nemzetgazdásági Minisztérium által kidolgozandó - modellszámítások a munkaadókhoz kerülnek, így a munkavállalók ott tudnak majd bővebben tájékozódni. A kormány a gyermek számtól függően további kamatkedvezményt biztosít az igénybevevőknek.
Giró-Szász András kiemelte, hogy a döntés értelmében egy átlagos devizahitellel rendelkező család havi törlesztő részlete, a konkrét helyzettől függően, átlagosan 30 százalékkal csökkenhet.

Forrás: jogiforum.hu